​Genetiğe Göre Yaşa, Yaşlanma


Gen Testleri hakkında bilgiler veren Dr. Sibel Esin Özgül insan DNA’sınım sağlığa dair pek çok şifreyi barındırdığını belirtiyor. Genetik alanındaki çalışmalar, sağlıklı yaşamın yolunu gösteren kişiye özel gen haritalarını hayatımıza katmış durumda. Dr. Sibel Esin Özgül, vücudunuzun ilaçlara verdiği tepkilerden hangi sporu yapmanız gerektiğine ya da başarılı olacağınız mesleğe kadar pek çok bilginin genlerde saklı olduğunu söylüyor.


Hastalıklardan sorumlu olan genler teker teker keşfedildikçe yaşlanmayı durdurmak için tıbbın ulaştığı imkânlar da artıyor. Bugün çözümsüz görünen sağlık sorunları önümüzdeki yıllarda belki daha ortaya çıkmadan önlenebilecek. Uyguladığı tedavilerde kişisel genetik testlerden yararlanan Dr. Sibel Esin Özgül, bir Medikal Estetik Hekimi olmasının yanı sıra Nöral Terapi ve Akupunktur Uzmanı. Özgül, her insanın genetik yapısının birbirinden farklı olduğunu ve kişiye özel tedavinin daha başarılı sonuçlar verdiğine işaret ediyor: “Kişisel gen testleri kişinin çeşitli hastalıklara yatkınlık düzeyini, sık kullandığı ilaçlara vücudunun verdiği tepkileri, taşıyıcı olunan hastalıkları ve çocuk sahibi olmak isteyenler için pek çok önemli bilgi veriyor. Yanlış teşhisleri ve yanlış ilaç kullanımını azaltırken, kişinin genetik yapısına uygun bir beslenme ve yaşam tarzı oluşturmasına yardım ediyor. Bir insanın hangi sporu yapması gerektiği bile genleriyle ilgili... Örneğin herkese tavsiye edilen yürüyüş sporu yerine sizin ihtiyacınız, itme gücü kullanabileceğiniz bir egzersiz olabilir.

Amaç, Hastalıkların Önünü Kesmek
Temel sorumuz hastalıkların önüne geçebilir miyiz? Testlerle Kanser, Kalp Hastalıkları, Kemik Erimesi, Felç, Parkinson gibi çeşitli hastalıkların genleri inceleniyor. İnsanlarda bulunan 20-25 bin genin yüzde 99,9’u birbirinin aynı olsa da geri kalan genlerde kişiye özgü SNP isimli farklılıklar oluyor. Genetik olarak yatkın olduğunuz hastalıkları ortaya koyduğumuzda, önleyici tedavilere başlayabiliyoruz. Yaşlanmayı durduracak ya da yavaşlatacak adımlar atabiliyoruz”.

Kişiye Özel Tedavi ve Hücre Düzeyinde Sağlık
Gen Testi’nin nasıl gerçekleştirildiğini de açıklayan Özgül, “Tükürük ve kan alarak gerçekleştirilen testler, doğumdan itibaren herkese uygulanabiliyor. Ulaşılan gen haritası, hasta hekim ve genetik bilimcinin katıldığı bir görüşmede ele alınır. Genetik bilimci haritayı yorumlarken, hekim tedaviyi planlar. Özellikle aile hikâyesinde çeşitli hastalıklar olanlar gen haritalarının faydalarını görecektir. Bir çocuk nasıl beslenmeli, hangi sporu yapmalı, hangi meslek gruplarında başarılı olur gibi soruların yanıtlarını da testlerde bulmak mümkün. Herkes kendi genetik kimlik kartını oluşturup ona göre yaşamalı. Kişi mutasyon taşımasa bile hücre düzeyinde sağlıklı olmaz ise hastalıklar yine kaçınılmaz olur.

Gen Haritası İle…
  • Gen testleri, kişinin sık kullandığı ilaçlara verdiği tepkiyi incelerken yanlış ilaç kullanımlarını azaltıyor.
  • Çocuk sahibi olamayan çiftler için gen haritaları bu sorunun çözümüne ışık tutacak bilgiler sağlıyor.
  • Genetik yapı değiştirilemese de kişi risk taşıdığı hastalıklara uygun yaşam sürdüğünde hastalığın oluşması engellenebiliyor.
  • Yanlış hastalık tanılarının önüne geçilebiliyor.

Yorumlar